Watertanks

Betonnen tanks voor de opvang van regenwater

Schoon drinkwater wordt in het algemeen gezien als de meest essentiële randvoorwaarde voor een gezond leven en economische productiviteit. In de sector Empada vallen in veel dorpen aan het einde van de droge tijd de waterputten droog. De bevolking neemt dan zijn toevlucht tot waterpoelen en vervuilde waterbronnen. Het einde van de droge tijd valt daarnaast samen met de ‘campagne’ voor het oogsten van de cashewnoten, hetgeen betekent dat de dorpen meer dan verdubbelen in aantal bewoners, hetgeen nog veel extra drinkwater vraagt.

In het gebied regent het fors in de maanden juli tot oktober, zodat watertanks met regenwater gevuld kunnen worden. De betonnen watertanks met een capaciteit van 5.000 L worden gemaakt van cement en ijzerdraad volgens een beproefd procedé. Regenwater blijkt daarin van goede kwaliteit te blijven en de tanks zijn daarmee een uitkomst om een huishouden van zo’n 8-10 personen gedurende de moeilijke maanden van drinkwater te voorzien.In de sector Empada zijn naar schatting 2.000 huishoudens en waarschijnlijk heeft een kwart daarvan (500 huishoudens) behoefte aan een drinkwatertank. Al enkele jaren worden in het gebied zo’n 20 á 30 tanks per jaar gebouwd met financiering via Sanjuna. Het bouwen van een drinkwatertank kost 200 € waarvan 40 € de eigen bijdrage van de bewoner is. De subsidie door de donororganisatie bedraagt dus 160 € per tank.

Het bouwen van een cementen Wateropslagtank van 5.000 liter

Meestal worden de tanks in groepjes van 3 of 5 tegelijk gebouwd in een dorp dat hierom heeft gevraagd. De toekomstige eigenaar moet zorgen voor zand, water en lemen blokken, evenals voor een slaapplek en eten voor metselaar Julio en zijn assistent.

Na het uitmeten wordt allereerst de tankbodem gemaakt met kippengaas en cement, dat hierop in lagen wordt aangebracht binnen de ‘mal’ die door lemen blokken wordt gevormd. Daarna wordt de mal van lemen blokken verder opgebouwd.

Als de mal voldoende hoog is, wordt de binnenzijde van de mal met ijzerdraad en cementlagen gevormd.

Ondertussen is de tankdeksel gemaakt van cement en ijzerdraad, met een opening om het regenwater door te laten. De deksel weegt zo’n 250 kg, dus minstens acht man plaatsen die voorzichtig op de tank.

Dan worden de lemen blokken verwijderd en kan de afwerking beginnen. Een laatste cementlaag wordt aan de buitenzijde aangebracht.

Boven het kraantje wordt een ‘neus’ gemetseld om te verhinderen dat iemand op het kraantje gaat staan. Op de onderste foto een gevulde tank ‘in bedrijf’.

 

 

 

ondersteuning Empada in Guinee Bissau