Gezondheidszorg

Ziekenhuis in Empada

Op het terrein van de gezondheidszorg in de sector Empada zijn twee belangrijke voorzieningen werkzaam: het ziekenhuis en de verplegers voor de openbare gezondheidszorg buiten het ziekenhuis (área sanitária). Het ziekenhuis heeft 20 bedden, een verloskamer en dagelijks spreekuren. De verplegers voor de área sanitária werken in de preventieve zorg: vaccinaties, gezondheidsvoorlichting en het ondersteunen van een vorm van dorpsgezondheidszorg.

Vele jaren was er geen arts voor het ziekenhuis, maar begin 2021 is Dr. Vasco aangetreden, die bij onze eerste kennismaking desgevraagd sprak over zijn ‘noden’. Begrijpelijkerwijs waren dat er nogal wat, want het Ministerie van Gezondheid levert erg weinig, afgezien van onregelmatige salarisbetalingen. Op de twee topprioriteiten van de arts kon Sanjuna in 2022 reageren: de aanschaf van twee accu’s om de stroom van de bestaande zonnepanelen beschikbaar te maken voor verlichting gedurende werkzaamheden tussen 7 uur ’s avonds en 7 uur ’s morgens. Ook werd een pakket materialen voor kleine chirurgische ingrepen bekostigd, zodat de arts in ieder geval wonden kan hechten. De komende jaren zal het contact met het ziekenhuis geïntensiveerd worden.

Gezondheidspost

Al vele jaren worden in het zuiden van Guinee-Bissau diverse, veelal kortdurende projecten uitgevoerd om een vorm van dorpsgezondheidszorg te vestigen of te ondersteunen. Meestal zakt zo’n project na enkele jaren actieve en financiële steun weer in om diverse redenen (vooral geen duurzame financiering). We zullen zien wat de in 2014-2016 draaiende projecten opleveren en besluiten of wij aanvullends iets kunnen ondersteunen.
In 2015 hebben we de bouw van een gezondheidspost van verpleger Pai Djassi gefinancierd. Hij heeft jarenlange ervaring in de regio en heeft een voorziening gestart in een gebied waar de gezondheidszorg van de overheid geen bereik heeft, ondanks dat het een behoorlijk druk bewoond gebied is.

gezondheidspostDe bouw van de gezondheidspost met rechts verpleger Pai Djassi

 

 

ondersteuning Empada in Guinee Bissau